RNW/Anne-Claire De Breij

BBC start pilot 'What's Up Africa'

De satirische videoblog What’s Up Africa, bedacht door Ikenna Azuike en geproduceerd door RNW (voorheen de Wereldomroep), is opgepikt door de BBC en CNN. Dit resulteerde in een tv-pilot op BBC World News. Daarnaast volgde CNN Ikenna Azuike in december voor een uitgebreide reportage tijdens TEDxEuston waar hij aanwezig was als spreker. Deze CNN uitzending is hier terug te zien.

Het succes van What’s Up Africa (meer dan 92.000 volgers op Facebook en bijna een miljoen kijkers op YouTube) werd in Engeland opgemerkt door de hoofdredacteur van het BBC World News televisieprogramma ‘Focus on Africa’. De BBC nam contact op met Azuike en bood ruimte voor een speciale pilot op tv met daarin de door hem geselecteerde highlights van 2013. Deze aflevering is online terug te kijken.

WHAT’S UP AFRICA
In 2011 startte Ikenna Azuike onder de vlag van RNW met het format What’s Up Africa (WUA). WUA is een Engelstalig satirisch nieuwsprogramma in de vorm van een wekelijkse videoblog. De blog is kritisch over de westerse kijk op Afrika en Afrikaanse politici. Het uptempo programma onderscheidt zich door de frisse, humoristische en eigentijdse stijl. WUA is vooral razend populair onder jongeren in Afrika en jongeren met Afrikaanse roots in Europa en Amerika.

TEDx & CNN
Ikenna Azuike is een veelgevraagd spreker bij TEDx-events. Zo betrad hij het podium tijdens TEDxLuanda, TEDxRohero en TEDxHagueAcademy. Ook zijn meest recente presentatie op 7 december tijdens TEDxEuston in Londen werd positief ontvangen: 

 

Traditiegetrouw spreken op TEDxEuston invloedrijke en toonaangevende Afrikanen. Zo betrad internationaal bekroond schrijfster Chimamanda Adichie in 2012 het podium en gaf de Nigeriaanse minister van Financiën Ngozi Okonjo-Iweala dit jaar een presentatie.

Tijdens het event werd Ikenna gevolgd door CNN’s programma African Voices. De uitzending (in drie delen) is online terug te zien:  Deel 1: Jon Stewart inspires Nigerian satirist, Deel 2: The man behind What’s Up Africa, Deel 3: African satirist tackles controversy head-on.

De volledige TED-talk van Ikenna zal in januari online beschikbaar komen via tedxeuston.com.