Openbaar debat over de verkiezingen georganiseerd door RNW Media
Openbaar debat over de verkiezingen georganiseerd door RNW Media
abaca / Reporters

Nederlandse vinding in Marokkaanse stembusstrijd

StemWijzer dwingt politici tot standpunten

Hilversum, 11 augustus 2015 - Marokkaanse kiezers maken deze zomer kennis met de Nederlandse StemWijzer. In aanloop naar de gemeentelijke en provinciale verkiezingen op 4 september helpt een Arabische versie ruim 13 miljoen stemgerechtigden bij het maken van een keuze.

Het initiatief is afkomstig van RNW Media, voortgekomen uit de Wereldomroep, dat zich onder andere in de Arabische wereld inzet om de maatschappelijke dialoog te bevorderen. RNW Media richt zich op jongvolwassenen, die worden bereikt via de sociale media, zelfopgeleide bloggers en coproducties met lokale media.

Voor het project in Marokko zocht RNW Media samenwerking met ProDemos, eigenaar van StemWijzer. De Marokkaanse variant heet Dalil (Arabisch voor gids) en gaat op 11 augustus online. Net als in Nederland bevat het kiesinstrument 25 stellingen over maatschappelijke thema´s en dagelijkse problemen. Marokkaanse kiezers vinden via Dalil hun weg naar de standpunten van de 10 grootste politieke partijen in het land. Voor de stellingen deed RNW Media een beroep op een focusgroep van experts, afkomstig van universiteiten en maatschappelijke organisaties.

Dialoog
Dalil is een van de initiatieven waarmee RNW Media in Marokko het publieke debat rond de verkiezingen wil aanjagen. Dit voorjaar organiseerde het samen met Marokkaanse mediapartners onder andere een openbaar debat over de nieuwste verkiezingswet. De Lagerhuis-achtige discussie, een unicum voor Marokko, werd bijgewoond door 150 journalisten. Eind augustus komt er een vervolg.De Marokkaanse StemWijzer gaat bij deze activiteiten een belangrijke rol spelen. Pablo Eppelin, Projectmanager van RNW Media:

´Politieke partijen in Marokko zijn vaak onduidelijk over hun standpunten. Ze hebben vaak geen verkiezingsprogramma of zwijgen omdat ze kiezers niet willen afschrikken. Maar voor Dalil hebben alle grote partijen aangegeven hoe zij tegenover de stellingen staan, en wat ze bijvoorbeeld denken van de legalisering van softdrugs. Dat partijen dat doen is voor Marokkaanse begrippen echt nieuw. Daarmee hebben we het eerste succes te pakken.´

Verandering
De verkiezingen op 4 september zijn bijzonder omdat de machtige provincievoorzitters voor het eerst rechtstreeks door de bevolking worden gekozen. Voorheen werden ze benoemd door de gemeenteraden, waarin lokale partijen vaak met veel geld en macht de dienst uitmaken en corruptie een terugkerend probleem is.

RNW Media wil met haar activiteiten het politieke bewustzijn in Marokko helpen vergroten. Anass Bendrif, Projectleider van Dalil / Huna Sotak:

´Onder jongeren, met name in de grote steden, is de belangstelling voor verkiezingen niet groot. Hoe hoger de opleiding, hoe lager de opkomst. Dat komt omdat veel Marokkanen de politieke partijen als corrupt zien en de meeste macht nog altijd bij de monarchie en benoemde functionarissen ligt. Dus wat voor nut heeft het om te gaan stemmen?´

Op het platteland is de situatie anders, maar daar stemt men niet op partijen, maar vooral op individuen. Machtige mannen met geld en aanzien. In Marokko is de opkomst meestal laag. Dat komt mede omdat slechts 13 van de 27 miljoen kiezers is geregistreerd en dus mag stemmen.

Campagne
RNW Media bedient de Arabische wereld via de website Hunasotak.com, waarop met opiniestukken, blogs en video´s momenteel veel extra aandacht aan de Marokkaanse verkiezingen wordt besteed. Via dit platform en de sociale media is een intensieve campagne gestart om StemWijzer Dalil onder de aandacht te brengen. Anass Bendrif: ´Je ziet dat op de sociale media de discussies over de verkiezingen nu echt zijn losgebarsten. Wat straks het effect van Dalil zal zijn, is nu nog niet te zeggen. Het is een typisch Marokkaans verschijnsel om wel volop te discussiëren, maar vervolgens niet te gaan stemmen.´

Maatwerk
RNW Media startte vergelijkbare initiatieven eerder in Mexico en werkt nu intensief samen met ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat. Jochum de Graaf van ProDemos:

´Met RNW Media gaan we naar landen waar tools als StemWijzer volledig onbekend zijn. We brengen het instrument niet 1 op 1 online, RNW Media zorgt steeds voor de specifieke content en maatwerk. Zij zijn erg goed in het samenwerken met organisaties en media in de landen waar ze werken, in het organiseren van debatten, enquêtes en het opzetten van online communities, vooral onder jongeren en vrouwen’.

StemWijzer werd in Nederland in 1989 geïntroduceerd en in 2002 werd de internetversie voor het eerst massaal gebruikt. Sindsdien is het instrument door tal van Europese landen overgenomen en ook het toegepast rond Amerikaanse verkiezingen. RNW Media en ProDemos zijn inmiddels in gesprek over een variant voor Venezuela.

Over RNW Media
RNW Media zet media in om sociale verandering te bevorderen. Goed geïnformeerde mensen dragen bij aan een betere toekomst; daarom maken we informatie over gevoelige zaken beschikbaar in delen van de wereld waar vrijheid van meningsuiting niet vanzelfsprekend is. Met overtuigende storytelling en innovatief gebruik van media en training stellen we jonge mensen in staat geïnformeerde keuzes te maken en verandering te initiëren. We vormen gemeenschappen op basis van de netwerken en lokale expertise in de landen waar we werken. En we verbinden change-makers en gemeenschappen, om zo dialoog en samenwerking te stimuleren.

Related items