Love Matters Arabisch
RNW

RNW maakt seksualiteit bespreekbaar in Arabische wereld

Hoe je ‘het’ moet doen trending topic internetplatform Love Matters.

RNW (Radio Netherlands Worldwide) lanceert op woensdag 5 maart in Caïro de Arabische versie van Love Matters, het eerste objectieve internetplatform over seksualiteit voor de Arabische wereld. Veel jongeren in landen zoals Egypte, Marokko en Jemen zijn slecht geïnformeerd als zij keuzes moeten maken op het gebied van liefde en seks. Er is nauwelijks objectieve, onafhankelijke informatie beschikbaar over dit onderwerp. Om juiste informatie over thema’s als seksuele gezondheid, uithuwelijken en homoseksualiteit toegankelijk te maken ontwikkelt RNW in samenwerking met lokale experts de websites van Love Matters.

Seksuele voorlichting op Arabische scholen is zeer beperkt. Ook thuis heerst er een taboe op praten over seksualiteit. De jeugd komt alleen aan informatie over seks via elkaar, of via pornosites. Als er online al informatie te vinden is, dan blijkt dit vaak niet te kloppen. Een recente studie van Ford Foundation in Egypte wees uit dat 86 procent van de Arabische informatie over seksuele gezondheid op het net fouten bevat. Dat terwijl de behoefte aan informatie groot lijkt te zijn. Egypte is momenteel het tweede land in de wereld als het gaat om de zoekterm ‘seks’ volgens een rapport van Google Trends (2012). En op de testwebsite van Love Matters Arabic wordt de pagina over hoe je ‘het’ moet doen het meest bezocht.

Positieve sekstermen 
In elk land spelen taboes een eigen rol, om die reden komt veel content van Love Matters tot stand met adviezen van lokale experts. “We werken met lokale partners met veel kennis van de taal en de culturele aspecten om de website geschikt te maken,” vertelt Michele Ernsting, Hoofd Projecten (waaronder Love Matters) bij RNW. “Dat gaat verder dan alleen het omzetten van de informatie in het Engels naar het Arabisch. Er wordt een nieuwe taal gecreëerd om seks en seksualiteit te bespreken die Arabische jongeren aanspreekt. Vaak gebruiken de media in landen als Egypte sekstermen met een negatieve, veroordelende connotatie, wij hebben gekozen voor een positieve benadering.” Bijvoorbeeld de woorden:

1. Zelfbevrediging in plaats van ‘geheime gewoonte’, de benaming van masturbatie in Arabische landen.
2. Homoseksualiteit in plaats van ‘Lotiyeen’, de term verwijst naar de mensen van Lot die ongehoorzaam waren aan God.

Ook worden bestaande woorden weer opnieuw geïntroduceerd op de website, zoals clitoris. Dit woord bestaat wel, maar het wordt nooit gebruikt. Arabische vrouwen herkennen de term dus vaak niet. “De afwezigheid van dit woord betekent indirect ook dat seksueel genot voor vrouwen wordt ontkend, des te belangrijker om bezoekers van Love Matters over de clitoris te informeren,” aldus Ernsting. 

Grote behoefte
Abir Sarras, Coördinator Love Matters Arabic bij RNW. “Toen ik opgroeide was er nergens informatie te vinden over seks en relaties beschikbaar. Tegenwoordig lopen nog steeds veel mannen en vrouwen in de Arabische wereld rond met problemen en vragen over seks, seksuele gezondheid en relaties. Hoewel het lastig is om te schrijven over dit soort taboeonderwerpen, ben ik er ontzettend trots op dat ik dit mag doen.” De testversie van Love Matters Arabic is nu twee maanden in de lucht en heeft inmiddels een bereik van maandelijkse ruim 50.000 unieke bezoekers. De Facebook pagina heeft 45.000 volgers.

Love Matters
Het initiatief voor Love Matters werd in 2011 gelanceerd met een Engelstalige website voor jongeren in India. De website is sindsdien vertaald naar het Hindi. Ook is er een Spaanse versie ontwikkeld voor Latijns-Amerika en een Engelstalige voor Afrika. In maart 2014 presenteert RNW Love Matters in het Mandarijn voor China, en de website voor de Arabische wereld. De websites hebben tot nu toe 9.4 miljoen bezoekers getrokken. De sites van RNW zijn in 2013 door de World Association for Sexual Health (WAS) onderscheiden met de prestigieuze ‘Award for Excellence & Innovation in Sexuality Education’.

Related items