RNW Gay Pride
RNW Media

RNW ontvangt internationale activisten uit anti-homo regio’s tijdens Gay Pride

Met gefingeerde naam en onherkenbaar in beeld. Zo vertelt een LHBTI-activiste haar verhaal tijdens Amsterdam Gay Pride. Praten over homoseksualiteit is gevaarlijk in veel landen. Toch namen acht jonge activisten uit onder meer Oeganda, Egypte en China de uitnodiging van Nederlandse mediaorganisatie RNW aan om naar Amsterdam af te reizen. Van 26 juli tot 3 augustus delen zij hun ervaringen met elkaar, de lokale LHBTI-gemeenschap, media, ngo’s en politici. Op zaterdag 2 augustus neemt de groep met een eigen boot deel aan de botenparade door de Amsterdamse grachten.

Een van de andere activisten, Ramy (22), kwam vorig jaar als eerste Egyptenaar uit de kast op Twitter. Dit zorgde voor een golf van ernstige bedreigingen via social media aan zijn adres. Daarnaast meed zijn familie hem en werd hij beroofd en in elkaar geslagen door mensen uit zijn eigen gemeenschap. Robert Zaal, directeur van RNW: “Openlijk communiceren over je geaardheid kan zeer risicovol zijn. Hier in Nederland is de Gay Pride voor de activisten een veilige plek om hun verhaal te delen en kennis op te doen. In een enkel geval zijn maatregelen nodig. Zoals bij de eerder genoemde activiste. Haar naam is gefingeerd en ze zal niet herkenbaar in beeld komen. Alleen zo kan ze veilig naar Marokko terugkeren.”

De activiteiten in Nederland
Tussen 26 juli en 3 augustus ondernemen de activisten verschillende activiteiten. Voor journalisten, ngo’s en politici is het event ‘Break the Taboo on Love’ op donderdag 31 juli georganiseerd. Verder gaan ze gedurende de week in gesprek met wethouder Andrée van Es van Amsterdam en nemen deel aan een COC-bijeenkomst. Het publiek heeft woensdag 30 juli de gelegenheid om met de activisten in contact te komen tijdens de Club Music Party in Prik Amsterdam, georganiseerd door RNW. Extra bijzonder is de deelname aan de Canal Pride op zaterdag 2 augustus op de boot van de Nederlandse mediaorganisatie, omdat dit in eigen land voor velen van hen onvoorstelbaar is.

De komst van de activisten is het resultaat van het werk dat RNW de afgelopen anderhalf jaar heeft verricht. “In landen waar vrijheid van meningsuiting beperkt is, werken we met lokale partners aan veilige sites zoals Love Matters.co.ke in Kenya waar jongeren met elkaar over onder andere seksualiteit kunnen praten,” vertelt Zaal. Door de activisten naar Amsterdam te halen kunnen ze van gedachten wisselen over LHBTI-rechten en ervaringen delen met hun contacten in China, Latijns-Amerika, Afrika en de Arabische wereld. Het is voor het eerst dat een boot van RNW meedoet aan de Gay Pride. 

Related items

Relevant links