RNW

Taboe-doorbreker 'Love Matters' valt in de prijzen

Sites van RNW ontvangen onderscheiding van de World Association for Sexual Health (WAS).

Love Matters, een project van Radio Netherlands Worldwide (RNW) over de lusten en lasten van de liefde, seks en relaties is bekroond met de prestigieuze ‘Award for Excellence & Innovation in Sexuality Education’. Op 21 september reikt de World Association for Sexual Health (WAS) deze onderscheiding in Porto Alegre (Brazilië) uit.

De jury looft de innovatieve en positieve aanpak ten opzichte van seksualiteit die Love Matters hanteert, waardoor RNW grote groepen jongeren ‘in challenging settings’ bereikt. Love Matters won de prijs in de categorie ‘Non-Governmental Organizations’. De award werd ook uitgereikt in de categorieën ‘Academic Programmes’ en ‘Governmental Programmes’ en ging respectievelijk naar Impact! en Programa de Educaćion Sexual SEXUMUXU.

Seksuele taboes 
Seksualiteit is in grote delen van de wereld een moeilijk bespreekbaar onderwerp. In sommige landen is het zelfs verboden over thema’s als homoseksualiteit en abortus te praten. Regelmatig blijken jongeren slecht geïnformeerd te zijn als zij keuzes moeten maken op het gebied van liefde en seks. Om deze reden is RNW in 2010 de website Love Matters gestart.

Regio-overschrijdend succes 
In India is Love Matters in het Engels en Hindi beschikbaar. De Spaanstalige variant Hablemos de Amor richt zich op jongeren in Latijns-Amerika. De winnende web- en mobiele sites bereikten in 2012 meer dan 2.14 miljoen mensen en meer dan 130.000 jongeren namen actief deel aan conversaties op de Facebookpagina’s. Naast de sites in India en Latijns-Amerika is Love Matters Africa twee maanden geleden online gegaan en worden later dit jaar de versies in het Arabisch en Chinees gelanceerd. 

De winst van de ‘Award for Excellence & Innovation in Sexuality Education’ bevestigt het beeld dat Love Matters in slechts drie jaar een gerespecteerd internationaal platform is geworden in het veld van Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR).

Commentaar van de jury 
A) This Program has an excellent impact and it’s based on a comprehensive concept of sexuality which includes pleasure. It is appropriate for the age groups it is targeted to. It is simple and complex at the same time. The program has a very clear idea about the information it wants to convey and when the program finds an obstacle it looks for alternative ways to reach its goals.
B) Love Matters should be given the WAS Sexuality Education Award for its innovative work in reaching a large number of young people in challenging settings. Its efforts to become self-sufficient guarantees its autonomy and leads the way to its sustainability.
C) Love Matters deserves the Award because of its impact, multi-lingual nature, areas it covers, population it covers.